Το πιο ξεχωριστό νησί των κυκλάδων
Από τα πιο ορεινά, με καταπράσινες χαράδρες και κοιλάδες και ξεχωριστό στοιχείο του φυσικού της περιβάλλοντος τον πλούτο των επιφανειακών και υπόγειων νερών της. Τέσσερις διαδοχικοί ορεινοί όγκοι, παράλληλοι σχεδόν μεταξύ τους, χαράζουν το έντονο ανάγλυφο του νησιού. Διασταυρώνονται, σχηματίζοντας βαθιά φαράγγια, στενές ρεματιές και εκτεταμένες εύφορες κοιλάδες, γεγονός που την πριμοδοτεί με πλούσια χλωρίδα και ένα οργιώδες φυσικό τοπίο με βελανιδιές, πλατάνια, καρυδιές, κυπαρίσσια, ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές κ.α.
Τα οικοσυστήματα της Άνδρου σχηματίζουν μεγάλες ενιαίες ζώνες, και οι εκβολές των ποταμών στη θάλασσα σχηματίζουν αξιόλογους βιοτόπους με αμφίβια και ιδιαίτερα πτηνά. Οι υγρότοποι της Άνδρου, καθώς και οι βραχώδεις παραλίες και τα γύρω νησάκια, αποτελούν καταφύγιο για πληθώρα σπάνιων ειδών πουλιών. Η ορνιθοπανίδα, που αριθμεί πάνω από 200 είδη πουλιών, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Περισσότερες πληροφορίες και τα προστατευόμενα είδη στο Life Andros.
Η Άνδρος λόγω του έντονου ανάγλυφού της, εμφανίζει τοπικά μικροκλίματα, τα οποία και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την βλάστηση, την ανάπτυξη της γεωργίας και την εμφάνιση της πανίδας. Το κλίμα του νησιού χαρακτηρίζεται γενικά ως ήπιο μεσογειακό (όπως σε όλες τις Κυκλάδες). Το λιμάνι είναι το Γαύριο και διαθέτει τρία βασικά αστικά κέντρα το Μπατσί, τη Χώρα και το Κόρθι. Συνοπτική Περιήγηση στην Άνδρο.
Είναι ένα νησί με σημαντική και μακραίωνη ιστορία, διάσπαρτη από μνημεία, αρχαιότητες και ερείπια που μαρτυρούν τη μεγάλη πολιτιστική της κληρονομιά. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ένα άλλο γνώρισμα της Άνδρου είναι η ιδιαίτερη και ποικίλη αρχιτεκτονική της. Χαρακτηριστικά αιγαιοπελαγίτικα σπιτάκια συνυπάρχουν με νεοκλασικά κτήρια, ενετικά πυργόσπιτα και οχυρά, πέτρινες οικίες, νερόμυλους, περιστεριώνες και κρήνες, προσδίδοντας έναν αέρα αρχοντιάς και ιστορίας σε κάθε γωνιά. Πέραν του «πράσινου» χαρακτήρα της, φημίζεται και για την αρχοντική πολιτισμική κληρονομιά και την πλούσια ναυτική παράδοση. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της υπαίθρου έρχεται να συμπληρώσει την ιδιαιτερότητα αυτού του τόπου. Οι ξερολιθιές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για τοίχους φτιαγμένους με πέτρες, οι οποίες τοποθετούνται η μία δίπλα ή πάνω στην άλλη, χωρίς συνδετικό υλικό παρά μόνο με σφήνες. Η άγρια ομορφιά τους προκαλεί θαυμασμό για το πώς ο άνθρωπος κατάφερε να αντιπαλέψει τις δυνάμεις της φύσης και να μετατρέψει τις άγονες πλαγιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μέσα από μια ορθολογική χρήση του περιβάλλοντος προς όφελός του. Με μέτρο, λοιπόν, την αρμονία με τη φύση και εργαλείο την πέτρα, έχτισαν τις «αιμασιές» ή τις «πεζούλες» (αναβαθμίδες), κατασκεύασαν από την ίδια πέτρα αλώνια, πηγάδια, καταλύματα για ανθρώπους και ζώα, καλντερίμια, τοίχους περίφραξης, νερόμυλους, ταβλόμυλους, γεφύρι. Και το χρώμα της πέτρας ολόιδιο με των βράχων τριγύρω, δεν ξεχωρίζεις την ανθρώπινη κατασκευή από αυτήν της φύσης. Έργα που εντυπωσιάζουν για την απίστευτη χειρωνακτική εργασία που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωσή τους.
Εδώ και αιώνες η Ανδριώτικη γη διασχίζεται, επίσης, από λιθόστρωτα μονοπάτια-καλντερίμια, τα οποία άλλοτε αποτελούσαν τον κύριο άξονα επικοινωνίας μεταξύ φέουδων, κάστρων οικισμών και χωριών και ταυτόχρονα δίαυλο σύνδεσης με τις ακτές, τα βοσκοτόπια, τις καλλιέργειες και τις εκκλησίες. Το δίκτυο αυτό είναι η ραχοκοκαλιά της Ανδριώτικης υπαίθρου, που διατηρείται ακόμα και σήμερα με ένα δίκτυο προσβάσιμων μονοπατιών.
Ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια ένα μοναδικό τοπίο απλώνεται μπροστά μας, μικρά δάση, εύφορες κοιλάδες, πολυάριθμες παραλίες, ρεματιές συνεχούς ροής, καταρράκτες και πηγές ενώ συναντάμε ανεμόμυλους, νερόμυλους, περιστεριώνες, μοναστήρια και ξωκλήσια, γεφύρια, όμορφα χωριά, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αρχοντικά με λουλουδιασμένα μπαλκόνια και καταπράσινους κήπους.