Τα μονοπάτια της Άνδρου

 • Τα μονοπάτια και οι πεζοπορικές διαδρομές της Άνδρου

  Τα μονοπάτια των νησιών του Αιγαίου είναι συχνά οι ίδιες εκείνες αρχαίες οδοί που ακολουθούσαν αιώνες πριν οι άνθρωποι για να φθάσουν στα ιερά και στους ναούς τους, να κτίσουν τους πύργους και τους οικισμούς τους, να φροντίσουν τα ζώα και τη γη τους.

  Ο όρος μονοπάτια χρησιμοποιείται σήμερα για να χαρακτηρίσει όλους αυτούς τους διαφορετικούς δρόμους, διαφορετικών εποχών λιθόστρωτους, «στενές», μονοπάτια, μεγαλεπήβολα ενετικά έργα όπως η «Φαρδιά Στράτα», οι «Κομμούνες» ή και οι «Αρχοντικές» Στράτες, καλντερίμια και όλα αυτά μαζί να συνθέτουν το αγροτικό τοπίο της Άνδρου.

  Σήμερα η Άνδρος διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών πάνω από 300χλμ. 180 από αυτά περιλαμβάνονται σε 20 σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές, ενώ 100χλμ του δικτύου αυτού, έχουν λάβει διακεκριμένη ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails - Best of Europe από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association).

  Υπεύθυνος για την καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη αυτών των πεζοπορικών διαδρομών του νησιού αλλά και της Πιστοποίησης είναι η προσπάθεια Andros Routes, μία πρωτοβουλία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου». Στο site τους θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις Διαδρομές και το έργο τους. www.androsroutes.gr

 • Ο αγώνας ορεινού τρεξίματος και τα «μονοπάτια»

  Ένα πολύ πυκνό δίκτυο μονοπατιών με ποικιλία μορφολογίας, άλλα χωμάτινα ή σκαλωτά, άλλα παλιοί λιθόστρωτοι δρόμοι και ενετικές στράτες ή βράχια, «στενές» και πιστοποιημένες πεζοπορικές διαδρομές, ένας συνδυασμός των οποίων αποτελεί και τον καμβά πάνω στον οποίο έχουν χαραχτεί οι δυο διαδρομές που αποτελούν το αγωνιστικό πεδίο της πρώτης διοργάνωσης Andros Trail Race 2016.

  Η Μεγάλη Διαδρομή των 22 χλμ

  Η Μεγάλη Διαδρομή των 22 χλμ του αγώνα διέρχεται στο μεγαλύτερο μήκος της από Σηματοδοτημένες Πεζοπορικές Διαδρομές – Andros Route καθώς και μέρος της Πιστοποιημένης Διαδρομής των 100χλμ διερχόμενη από τις Διαδρομές Νο5 από τον Όρμο Κορθίου προς το Έξω Βουνί No1 από το Μοναστήρι Πανάχραντου έως να συναντήσει τη Νο18 μέχρι τη διασταύρωση της Νο5 προς Έξω Βουνί και τέλος τη Νο3 από Διποτάματα έως τον Όρμο Κορθίου.

  Για τη σύνδεση αυτών των διαδρομών, η συνολική αγωνιστική διαδρομή διέρχεται από την περιοχή του Μέσα Βουνίου προς το Μοναστήρι της Παναχράντου από μονοπάτι-στενή, χωματόδρομο και άσφαλτο, ενώ από την Πεζοπορική Διαδρομή Νο5 συνδέεται με τη Νο3 μέσω μονοπατιού και ασφάλτου, με την ευθύνη καθαρισμού και σηματοδότησης από τη Διοργάνωση.

  Η Μικρή διαδρομή των 10χλμ

  Η Μικρή διαδρομή των 10χλμ του αγώνα διέρχεται στο μεγαλύτερος μήκος της από διαδρομές που καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν με την ευθύνη της Διοργάνωσης. Τα πρώτα χιλιόμετρα ακολουθούν άσφαλτο και χωματόδρομο, από τον Όρμο Κορθίου έως τον οικισμό Κάτω Χώνες και από εκεί μονοπάτι και «στενή» διέρχεται από τον οικισμό της Αλαμανιάς για να ανέβει προς το εκκλησάκι του Προφ.Ηλία, να περάσει τα ερείπια του Ταβλόμυλου, των Ανεμόμυλων και να τελειώσει στο γεφύρι και το Νερόμυλο του Επισκοπείου. Η διαδρομή συνεχίζει μέσα από το Επισκοπείο, τσιμεντένιος δρόμος, για να διασχίσει την άσφαλτο και να περάσει στη Λαρδιά όπου και θα ακολουθήσει για τα τελευταία χιλιόμετρα την Πεζοπορική Διαδρομή Νο5.


Σου ευχόμαστε καλό «ταξίδι» στα μονοπάτια της Άνδρου


banner 1400x410